Maandag berichtten ‘In de buurt’ en het AD over het raadsel van de ‘gevaarlijke hekjes’ bij winkelcentrum Emiclaer. De gemeente bevestigde het gevaar en meldde dat het hekwerk er zonder haar medeweten en zonder haar opdracht was geplaatst. Ook op het voetpad bij de Amaniet waren soortgelijke obstakels neergezet. Dinsdag zou het worden verwijderd.

Snelnieuws was nieuwsgierig in ging dinsdag ter plaatse.

Dinsdagochtend werd het hekwerk bij Emiclaer inderdaad verwijderd. Ook het hekwerk bij de Amaniet werd bezocht door werklui. Maar er gebeurde aanvankelijk niets.

Vervolg onder de foto’s.

Nabij Emiclaer
Omgeving Amaniet

Een buurtbewoner wist meer. Al lang deed zich bij de Amaniet een gevaarlijke situatie voor. Scooters reden met enorme snelheid over het voetpad van en naar de ring van Kattenbroek. Op de plek van het hekwerk is een kruising van voetpaden. Door de aanwezige haag wordt het zicht ontnomen en kan een snelle scooter op een voetganger, scootmobiel of bv een kinderwagen knallen. Een paar maanden geleden was als maatregel de voetpadbreedte gehalveerd. Maar de veiligheid werd er niet beter op. Het geplaatste hekwerk was een volgende stap die in overleg met vertegenwoordigers van de gemeente, en opdracht van de gemeente, zou zijn gerealiseerd.

Aan het einde van de middag heeft Eemfors de hekjes bij de Amaniet met spoed alsnog weggehaald.

Snelnieuws ging terug naar de gemeente en kreeg woensdag een reactie:

Tekst gaat verder onder de foto

” Kort na het verschijnen van het artikel in het AD is bekend geworden dat de hekjes zijn geplaatst door een aannemer in opdracht van onze afdeling Verkeer. Het blijkt dat afdeling Verkeer de hekjes bij Emiclaer op het voetpad heeft laten plaatsen om conflicten tussen fietsers en voetgangers te voorkomen. De hekjes bij de Amaniet zijn geplaatst op verzoek van bewoners. Veel scooters (brom)fietsers rijden daar illegaal over de stoep, terwijl er 50m verderop een weg is waar zij legaal mogen en kunnen rijden. De hekjes helpen hen in de goede richting.

Door interne miscommunicatie over het plaatsen van de hekjes is de externe communicatie vanuit de gemeente in de richting van omwonenden en weggebruikers anders gelopen dan gewenst. Om de ontstane situatie te herstellen onderneemt de gemeente de volgende acties:

  • De hekjes zijn tijdelijk verwijderd; 
  • Zowel bij de Amaniet als bij Emiclaer plaatsen we gele waarschuwingsborden met de tekst ‘per 15 december obstakels’. Op die manier bereiden we voetgangers en scooters en (brom)fietsers voor op het wijzigen van de verkeerssituatie. De borden worden nu geproduceerd en zijn naar verwachting over ongeveer een week klaar.
  • Na 15 december komen de hekjes weer terug, dan met extra tussenruimte zodat scootmobielen er veilig doorheen kunnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here