HOOGLANDERVEEN, WILLEM TOMASSENLAAN – De nieuwe fietstunnel in Hooglanderveen, de Veentunnel, nadert zijn voltooiing.

Afgelopen week is een deel van het fietspad geasfalteerd en de tunnelwand gedecoreerd met tegels.

Kunstenares Renate B Munneke heeft het plan bedacht voor de decoratie. Het is bedoeld voor de bewoners van Hooglanderveen en is gemaakt door inwoners van Hooglanderveen. Het vormt een eigentijds portret van het dorp.

Het tegeltableau ‘Wall of Veen’ is een participatie project. Bewoners werden uitgenodigd om een tegel te komen beschilderen in workshops welke werden verzorgd door Renate, de leden van de projectgroep en de kunst compagnon’s.

Aan de overkant van het tegeltableau schildert Renate een drieluik over land van Veen dat vertelt over het dorp zoals de geschiedenis. Dit is een historisch portret wat aan de nieuwe bewoners van Vathorst laat zien hoe het er vroeger was. Deze tunnel is immers de verbinding tussen Hooglanderveen en Vathorst.

Van jong tot oud kwamen mensen meedoen. De oudste deelnemer was 98. Mensen schilderden hun ouderlijk huis, de boerderij die is afgebroken voor de komst van Vathorst, hun huisdier, oud Hollandse taferelen en ga zo maar door. Het resultaat is een explosie aan kleur en verbeelding, waardoor de tunnel wordt ervaren als een veilige plek en waar je met een lach op je gezicht de tunnel uit komt.

Renate dankt de gemeente, de aannemer, de belangenvereniging, de projectgroep, de scouting, Frits Tilma en alle 1700 kunstenaars voor de steun aan dit geweldige project

De datum van opening van de tunnel is nog onbekend. De gemeente afgelopen woensdag: ‘Bij het storten van het betondek zijn op bepaalde plekken kleine hoogteverschillen van enkele centimeters ontstaan die moeten worden verholpen alvorens het asfalt op de weg en het fietspad kan worden aangebracht. Gemeente Amersfoort, ProRail en aannemer Heijmans zijn in gesprek over een oplossing. Zodra partijen het eens zijn over een oplossing zal die worden uitgevoerd. Daarna kan het asfalt worden aangebracht en kan de tunnel worden opengesteld. Op dit moment is nog niet bekend hoe lang de openstelling nog op zich laat wachten.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here