Foto: Pixabay/janarnold
Foto: Pixabay/janarnold

Amersfoort trakteert inwoners op een gratis boom. De gemeente stelt 1000 bomen beschikbaar en wil met deze actie inwoners stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Inwoners kunnen van 1 tot en met 31 oktober één gratis boom aanvragen. Wees er snel bij, want op is op. Meer bomen en groene tuinen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor verkoeling bij warme dagen, verminderen de kans op overlast bij extreme regenval en verbeteren de biodiversiteit.

Gratis bomen voor inwoners

De baat van een boom

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen nemen bijvoorbeeld CO2 op en ademen zuurstof uit. Ook filteren bomen de lucht van bijvoorbeeld fijnstof, dempen ze geluid, helpen ze wateroverlast te voorkomen en zijn ze heel belangrijk voor de biodiversiteit. Een boom in de tuin werkt ook heel verkoelend, omdat het zorgt voor vocht in de lucht en schaduw biedt. Op een extreem hete zomerdag kan een stenen ondergrond in de schaduw van een boom tot wel 14°C koeler zijn dan buiten die schaduw.

Keuze uit twaalf soorten bomen

Je kunt je aanmelden voor één boom per adres. Je kunt kiezen uit twaalf verschillende boomsoorten. Afhankelijk van de locatie waar je de boom plant, kun je kiezen voor een grotere of een wat kleinere boomsoort. De grotere bomen hebben een minimale beschikbare ruimte nodig van ongeveer dertig vierkante meter en een onverharde ruimte rondom de stam van twee bij twee meter. Voor de kleinere boomsoorten geldt een minimale ruimte van ongeveer vijftien vierkante meter en een onverhard oppervlak van minstens anderhalf bij anderhalve meter. De bomen worden allemaal in dezelfde maat geleverd met een stamomtrek van 10-12 centimeter.

Een keuze maken op basis van de ligging en de grootte van je tuin

Om de boom te laten groeien in de tuin is het belangrijk om een goede keuze te maken. Daarbij moet je rekening houden met twee zaken. Ten eerste de ligging van de tuin.

NB: Het Valleikanaal is grofweg de grens tussen Amersfoort Noord en Amersfoort Zuid.

Woon je in Amersfoort Noord?

Dat zit het grondwater binnen het bereik van de wortels, meestal op ongeveer een meter diep.

Woon je in Amersfoort Zuid?

Dan zit het grondwater over het algemeen dieper dan een meter. De boomwortels kunnen dat diepere grondwater moeilijker bereiken. Bomen die voornamelijk leven op het regenwater dat de grond in zakt, maken in Amersfoort Zuid meer kans.

Ten tweede speelt natuurlijk de grootte van je tuin een rol. De ruimte in je tuin bepaalt mede welke boom past. De onderstaande keuzelijst houdt daar al rekening mee. In de keuzelijst staan foto’s en beschrijvingen plus de belangrijke kenmerken van de verschillende boomsoorten. Ze helpen je bij het kiezen van de juiste boom voor jouw tuin.

Hieronder kun je aan de hand van je eigen situatie kiezen uit de lijst:

Vanaf 1 oktober jouw gratis boom aanvragen

Een gratis boom aanvragen kan van 1 tot en met 31 oktober 2020 via het aanvraagformulier onder deze alinea (vanaf 1 oktober beschikbaar) onder vermelding van je naam, adres, telefoonnummer, e-mail adres en de boomkeuze. Geef eventueel ook een tweede keuze aan, want ook voor de boomsoorten geldt: op is op. We proberen tijdens de aanvraagperiode de boomkeuzelijsten actueel te houden. Is een boom niet meer leverbaar, dan staat dat erbij vermeld. Tussen het verwerken van de aanvragen en de actualisatie kan wel enige tijd zitten, maar zo proberen we een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van de soorten bomen.

Een aanvraag is pas volledig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.

Uitgifte van de bomen

Op dit moment zijn we nog bezig om de wijze van levering voor te bereiden. Inwoners die een boom geleverd krijgen, krijgen over de levering tijdig bericht.  

Belangrijke voorwaarden op een rij

  • De gemeente stelt voor deze actie 1000 bomen beschikbaar; op is op.
  • De gemeente behandelt aanvragen op volgorde van binnenkomst.
  • Let op: per boomsoort is een beperkt aantal beschikbaar. Ook daarbij geldt: op is op.
  • Een aanvraag is pas volledig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.
  • De actie geldt alleen voor particuliere terreinen van inwoners van de gemeente Amersfoort. De boom moet worden geplant op het opgegeven adres.
  • Maximaal één boom per adres.
  • In particuliere tuinen adviseren wij om bij het planten van de boom een afstand van twee meter tot de erfgrens aan te houden.
  • De gemeente is niet aansprakelijk voor de verzorging en onderhoud van de boom en kan niet aansprakelijk worden gesteld.

Hoe plant ik mijn nieuwe boom?

In het onderstaande pdf bestand staat een stappenplan met aanwijzingen die je helpen bij het zo goed mogelijk planten van jouw boom:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here