Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

In de provincie Utrecht worden 65-plussers -relatief gezien- vaak opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val. In de provincie worden 2,4% meer incidenten gemeld dan elders in Nederland. De grootste uitschieter is De Bilt: ernstige valincidenten vinden hier 33% vaker plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.

Utrecht in top 5 provincies meeste valincidenten
Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien.

Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk relatief hoog in Utrecht (155 per 10.000 senioren). Alleen in Noord-Holland (176), Zuid-Holland (161) en Groningen (156) is dit aantal hoger. Dit, terwijl ouderen in Zeeland (98) juist het minst vaak een ernstig valincident hebben.

Meeste ziekenhuisopnames na val in De Bilt en ZeistOok op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden in de provincie relatief de meeste ernstige incidenten plaats in De Bilt (201 per 10.000 senioren). Dit is 33% hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook in Zeist (178) en Utrechtse Heuvelrug (176) is dit aantal ziekenhuisopnames hoog.

Binnen de provincie Utrecht lijken ouderen in Bunschoten het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 109 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers. Ook worden er relatief weinig senioren uit Lopik (112) en Montfoort (115) opgenomen na een accidentele val.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here