Vanaf woensdag 8 september 2021 kunnen Amersfoorters € 400,- euro subsidie aanvragen als zij hun benzinebrommer of -snorfiets laten slopen en schoon vervoer aanschaffen of deelvervoer gaan gebruiken. Er is in totaal € 200.000,- subsidie beschikbaar. Daarmee kunnen 500 van deze benzinevoertuigen worden ingeruild.

In Amersfoort rijden circa 10.000 benzinebrommers en -snorfietsen rond. Om de eigenaren hiervan te verleiden tot schoon vervoer, is in het voorjaar de campagne ‘Ik ga elektrisch’ gestart. Hiermee kunnen inwoners één week gratis een e-scooter, e-bike of speed pedelec uitproberen, of 30 minuten gratis een deelscooter uitproberen.

Als extra stimulans start 8 september de inruilactie. Deze loopt tot eind 2022 (of korter, als het budget eerder op is).

Schonere lucht

Wethouder Roald van der Linde (Duurzame Mobiliteit): “Brom- en snorfietsen die op benzine rijden zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. In Amersfoort is het aantal van deze voertuigen per 1.000 inwoners ook nog eens relatief hoog in vergelijking met andere steden. Met de subsidie helpen we inwoners de stap te maken naar een schoner vervoersmiddel. Daarmee dragen ze bij aan schone lucht in de stad en dus een betere gezondheid voor alle Amersfoorters.”

Voorwaarden

De sloop van de tweewieler moet gebeuren door een RDW-erkend demontagebedrijf. In Amersfoort is dat De Birkt. Eigenaren kunnen de demontageverklaring vervolgens indienen bij de gemeente. Ook een van de voorwaarden is dat eigenaren al vóór 1 januari 2021 in het bezit moesten zijn van hun benzinebrommer of -snorfiets.

De gemeente raadt geïnteresseerden aan eerst goed te onderzoeken of ze voldoen aan alle subsidievoorwaarden. Deze zijn te vinden op www.amersfoort.nl/brommers.

De informatie van de gemeente over dit onderwerp is te vinden op klik-hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here