AMERSFOORT, HOOGLANDSEWEG-NOORD – Op 15 juni schreef VMBO Het Element aan de ouders en verzorgers: ‘Nu de thermometer tot zomerse waarden oploopt en het in school ook behoorlijk warm is, hebben leerlingen de neiging wel heel bloot gekleed op school te verschijnen. Wij verzoeken u er echter op toe te zien dat uw zoon of dochter passende kleding draagt. Dit houdt in geen blote buiken en bij rokjes of korte broeken een zodanige lengte dat er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden. Schoolkleding is immers net iets anders dan strandkleding. Wij vertrouwen op uw medewerking in deze.’

Een moeder reageerde naar de school: ‘Met verbazing lees ik zojuist de mail over het dragen van gepaste kleding naar school. Hoewel ik mij persoonlijk niet direct aangesproken voel, omdat mijn zoon zich ook met temperaturen van 30 graden het liefst in lange broek en een hoodie op school vetoont, gaat dit bericht tegen al mijn principes in. Uiteraard begrijp ik dat een schoolomgeving anders is dan het strand, echter is een schoolomgeving ook iets anders dan de werkvloer, waar van medewerkers een professionele uitstraling verwacht mag
worden. De middelbare schooltijd is bij uitstek een omgeving om te experimenteren met je identiteit en die identiteit te uiten d.m.v. verschillende kledingstijlen. U probeert in uw mail zo correct mogelijk te zijn door het te hebben over de kledingstijl van jongens én
meisjes, in de beschrijving wordt echter duidelijk dat het hier vooral gaat om de kleding die door de meisjes gedragen wordt. U slaat naar mijn mening de plank volledig mis door het te hebben over kleding die “ongepaste meningen” kunnen uitlokken. De verantwoordelijkheid voor het uiten van ongepaste meningen ligt altijd bij diegene die de mening uit en niet bij diegene die de mening ontvangt, dat wil zeggen: het is onze taak als opvoeders om onze kinderen te leren dat als een kind zich anders kleedt, je jouw mening hierover voor je kunt houden. Als iemand zich bloot kleedt geeft dat in geen enkele situatie het recht om iemand ongepast te benaderen. Het zou de school sieren door in een warme periode als dit in de mentorlessen bespreekbaar te maken
hoe je als puber hiermee omgaat, met name omdat dit een belangrijke les is voor later. We kennen allemaal de onwenselijke situaties van “blaming the victim”: door je op die manier te kleden/ te gedragen vroeg je er om, lokte je de ander uit. Door de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de (ongepaste).reageerders neer te leggen bij de leerlingen die zich bloot kleden straalt u naar mijn mening een volledig.omgekeerd signaal uit. Ook ontloopt u hiermee uw verantwoordelijkheid om dit aan de jongeren mee te geven, aangezien niet iedereen dit vanuit huis meekrijgt. Een enorm gemiste kans, want als iedereen zich op school dan “zedig” kleedt verplaatst het probleem van ongepaste uitingen zich gewoon naar het strand of het zwembad, zonder dat er een waardevolle les over wederzijdse instemming en ongepast gedrag wordt geleerd. Graag ontvang ik een reactie op mijn schrijven.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here