Er zijn zes uiterst zeldzame titicaca-kikkervisjes uit hun eieren gekropen in DierenPark Amersfoort. “Een zeer bijzondere gebeurtenis, want dit dier is nagenoeg uitgestorven in het wild”, legt dierverzorger Thijs Zonnenberg uit. “Dit is de eerste keer dat DierenPark Amersfoort kweekt met deze diersoort. Dat deze poging meteen succesvol is, geeft mij als dierverzorger de grootste voldoening.”

De ernstig bedreigde titicacakikker komt in het wild enkel voor in het Titicacameer en gedeeltes van aansluitende rivieren. Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, gelegen tussen Peru en Bolivia. “De leefomstandigheden voor deze kikkersoort zijn al jaren niet goed. Het meer is zwaar vervuild door het dumpen van schadelijke stoffen. Ook stroperij is een probleem. De plaatselijke bevolking eet de kikkers namelijk op en gebruikt de soort als medicijn”, vertelt Thijs. “Daarom is er in 2017 een aantal titicacakikkers uit het meer gered voor nakweek, zo ook in DierenPark Amersfoort. Deze kweek leunt op precisiewerk. De temperatuur waaronder de eitjes kunnen uitkomen, moet bijvoorbeeld zeer exact zijn.”

De titicacakikker is een opvallende verschijning. Met een lichaam vol grote huidflappen, ziet het dier er flink verrimpeld uit. Deze kikkersoort wordt daarom ook wel ‘scrotum frog’ genoemd. “Zover zijn de kikkervisjes nog niet. Het duurt nog wel een half jaar voor de visjes volgroeid zijn tot kikkers. Het park zal dan toch echt wel weer open zijn, zodat iedereen de nieuwe titicacakikkers kan bewonderen in DierenPark Amersfoort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here