Maandag avond vertelden misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely in het programma ‘Crime Desk’ over de politie-inval in 2020 bij een transportbedrijf in Amersfoort en over de mogelijke strafvermindering in ruil voor een gestolen Van Gogh schilderij.  

In de nacht van 29 op 30 maart 2020 werd er een Van Gogh schilderij gesloten uit het Singer museum in Laren. Een paar maanden na de diefstal kreeg de Telegraaf een foto van het schilderij ‘als levensteken’ in handen. De man die politie en justitie in het vizier hebben als de nieuwe eigenaar van het schilderij is Peter Roy K. Hij runde op industrieterrein De Wieken in Amersfoort een transportbedrijf.

Op 2 juli 2020 was er in inval in dat bedrijf op De Wieken. Daarbij zijn peperdure bolides in beslag genomen. Peter Roy K. is inmiddels verdachte in een groot cocaïne onderzoek en wordt verdacht van wapenbezit, cocaïnesmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Kunstdetective Arthur Brand bevestigt in Crime Desk dat de onderhandelingen in naam van Peter Roy K. via een tussenpersoon werden gevoerd.  Dat ging om teruggave van het schilderij in ruil voor strafvermindering.

Op een gegeven moment werd het communicatie netwerk van de criminelen, encrochat, ontmanteld er paniek uitbrak. Het schilderij werd toen belangrijk omdat het zou kunnen worden gebruikt als onderpand zodra er iemand zou worden gepakt. De eerste bezitter heeft het schilderij doorgespeeld waarbij het toen volgens Arthur Brand is beland bij Peter K.

Het onderzoek naar de grootschalige cocaïnesmokkel en -handel door Peter K. is nog gaande. Wellicht is er bij de inval in Amersfoort al gezocht naar het schilderij.

Kunstdetective Arthur Brand heeft de afgelopen maanden de onderhandelingen, die inmiddels zijn stukgelopen, gedaan om het doek terug te krijgen in het museum. Waar de onderhandelingen zijn fout gegaan is niet bekend. Overigens is Arthur van mening dat het schilderij hoe dan ook ooit zal terugkomen. Hij is ook van mening dat het schilderij is aangekocht voor strafvermindering. Het schilderij was overigens 2x verkocht in de onderwereld, 1x voor meer dan een ton en 1x tussen de 200.000 en 400.000 euro.

Vandaag moet deze verdachte en zeven andere verdachten voorkomen voor de cocaïne zaak voor de rechter in Den Bosch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here