Utrecht, 20 oktober 2020
De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 36-jarige man uit Amersfoort tot een celstraf van 3 jaar voor het afpersen van een echtpaar in 2018 en een serie aan bedreigingen en oplichtingen. Zo bestelde de verdachte in de zomer van 2019 een groot aantal pakketten, liet deze bezorgen door UPS en deed voorkomen alsof hij betaald had.

Afpersing
Het meest ernstige feit waarvoor de verdachte is veroordeeld, is het afpersen van een hoveniers-echtpaar. De slachtoffers, die last ondervonden van een andere hovenier, schakelden via een tussenpersoon de verdachte in om de andere hovenier ‘bang’ te maken. Toen de slachtoffers af zagen van dit plan en dit aan verdachte lieten weten begon hij het hoveniersechtpaar af te persen. Verdachte bezocht de slachtoffers en stuurde hen dreigende berichten en geluidsfragmenten, zoals ‘ik gooi een handgranaat bij jullie naar binnen’. Uiteindelijk hebben de slachtoffers de verdachte ruim 50.000 euro overhandigd.

Bedreigingen
Naast de afpersing heeft verdachte ook de slachtoffers bedreigd. Ook bedreigde hij een ander slachtoffer. Tevens heeft verdachte zijn ex-vriendin, belaagd. Hij zocht onder andere contact via WhatsApp en wachtte haar op bij haar werk.

Oplichtingen
Tot slot heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan een reeks van oplichtingen. Zo bestelde hij gedurende 3 maanden pakketten onder rembours bij UPS en toonde bij aflevering een vervalst betaalbewijs aan de bezorger. Zo verkreeg hij de pakketten zonder te hebben betaald. Ook probeerde hij met een vervalst betalingsbewijs een televisie op te halen en vervalste hij een brief van het CBR en een brief van de politie om zo zijn geschorste rijbewijs terug te krijgen.

Straf
Met zijn daden heeft de verdachte laten zien dat hij geen enkel respect heeft voor het eigendom van anderen. Daarnaast heeft hij verschillende slachtoffers bang gemaakt met zijn dreigende berichten en geluidsfragmenten. Verdachte heeft het merendeel van de bewezen verklaarde feiten ontkend en daarmee geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Dit neemt de rechtbank hem zeer kwalijk, en veroordeelt de verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar. Dit is een lagere straf dan de geëiste 5 jaar, omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen heeft verklaard. Naast de celstraf mag de verdachte 5 jaar lang geen contact zoeken met de bedreigde, afgeperste en belaagde slachtoffers en moet hij aan sommige van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here