Foto: Meandermc.nl
Foto: Meandermc.nl

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt snel op. Zijn de ziekenhuizen klaar voor een tweede golf? Meander is goed voorbereid. Intensivist Hinke Jongsma is verantwoordelijk voor de IC en vertelt welke voorbereidingen er getroffen zijn.

Extra IC-capaciteit
Meander heeft de eerste golf uitgebreid geëvalueerd. ,,Het IC-team heeft hard gewerkt aan de verbeterpunten die daaruit naar voren kwamen. Zo hebben we een extra afdeling omgebouwd tot IC. Tijdens de eerste golf was een deel van de OK en recovery omgebouwd tot IC, waardoor een groot deel van de reguliere zorg werd afgeschaald. Bij een tweede golf blijft de OK in principe gewoon beschikbaar en worden de coronapatiënten op een andere plek behandeld. We hebben nu de beschikking over extra beademingsapparatuur en er liggen voldoende medicijnen klaar”, aldus Jongsma. ,,Een ander groot verschil is dat er veel meer persoonlijke beschermingsmiddelen op voorraad zijn. Hierdoor zal het bij een tweede golf eerder mogelijk zijn om bezoek toe te laten op de IC. Dit is voor de patiënt en naasten heel belangrijk en wij kunnen de patiënt daardoor beter leren kennen en de naasten beter begeleiden. Het afgelopen half jaar hebben we een aantal extra IC verpleegkundigen aangenomen. Daarnaast hebben we samen met andere ziekenhuizen in de regio een scholingsprogramma voor ondersteuners gemaakt. Ondersteuners kunnen de IC-verpleegkundigen met bepaalde taken helpen, waardoor zij meer patiënten tegelijk kunnen verzorgen. Nu hebben we de tijd om deze ondersteuners meer voor te bereiden en dat werpt bij een tweede piek hopelijk zijn vruchten af.”

Waarschuwen
Maar Jongsma waarschuwt ook: ,,We hebben nu meer kennis over corona en we weten beter hoe we het kunnen behandelen. Maar het blijft een virus waar je ernstig ziek van kan worden. Als je op de IC terecht komt, is er een grote kans dat je er lang ligt. Daarom wil ik mensen op het hart drukken om zich aan de maatregelen te houden. Afstand houden, handen wassen, thuis blijven bij klachten en straks tijdens het najaar goed ventileren. Daarmee houden we niet alleen corona buiten de deur, maar ook andere virussen zoals de griep. De griepprik halen is dit jaar extra belangrijk. Samen moeten we ervoor zorgen dat we de piek zo klein mogelijk houden. Alleen dan kunnen we de coronapatiënten goed opvangen én de reguliere zorg blijven leveren.”

Bron: meandermc.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here