De Bloemenbuurt in Amersfoort telt een klein aantal straten en is een op zichzelf staande wereld, met eigen, vaak ongeschreven regels en wetten. De kleine arbeiderswoningen in deze wijk werden rond 1900 gebouwd voor werknemers van de Nederlandse Spoorwegen, maar een dikke eeuw later leven de Bloemenbuurters van nu er nog net zo dicht op elkaar als toen. De bewoners zijn recht voor z’n raap: ja is ja, nee is nee. Aan grijstinten en nuances doen ze hier niet.

In de 12-delige serie Typisch Bloemenbuurt maakt de kijker kennis met de inwoners van deze karakteristieke volkswijk in Amersfoort. In de eerste aflevering ontmoeten we Mike, de buurtbeheerder. Hij loopt zijn ronde door de buurt, waar ze vooral gek worden van de hondenpoep op de stoep en het geluidsoverlast. De buurvrouwen Gerda en Louana komen bij van een avondje stappen. Daar, onder de partytent in de voortuin, brengen ze een groot deel van de dag door.

Typisch Bloemenbuurt is drie weken lang van maandag t/m donderdag te zien om 19.15 uur op NPO 2. 

Kabouterdokter
Huib is een rasechte Bloemenbuurter. Zijn vrouw runt een Thais massagesalon en Huib doet thuis de was. Oud-motorclublid Alexander neemt ons mee naar zijn moeder voor het avondeten. En kabouterdokter Alex heeft het nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn vrouw Saar.

Johan van Waas

Een van hen stelde zich tijdens de opnames alvast voor in het AD: volkszanger Johan van Waas. Als inwoner van de Bloemenbuurt kreeg hij van de programmamakers een eervol verzoek, zo liet hij weten. “Ik stond in juni te zingen in de Havana Bar waar de filmploeg met opnames bezig was”, vertelt hij aan de krant. “Ze vonden mijn optreden zo leuk dat ze mij vroegen een nummer over de Bloemenbuurt te schrijven dat ze als intro voor de serie kunnen gebruiken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here